O nas

O Jaworowej Górze

Witajcie w Witamy w Jaworowej Górze, waszym najlepszym dostawcy ekologicznych owoców i warzyw z wolnego wybiegu!

 

Lubimy konwencjonalne rolnictwo w naszym gospodarstwie. Podnieca nas różnorodność biologiczna roślin. Hodujemy je z pasją, nie traktujemy ich pestycydami, a rozprowadzamy tylko najwyższej jakości produkty – te same, które chcemy jeść. Być może zauważyłeś, kupowanie warzyw premium w polskich sklepach jest nadal trudne.

 

Większość produktów sprzedawanych w supermarketach jest wysyłana z całego świata, ale większość jest złej jakości i jest przechowywana w zamrażarkach przez dłuższy czas.

Poznajcie swoich rolników

Standardy środowiskowe uległy znacznej poprawie dzięki zmniejszeniu ilości pestycydów stosowanych w produkcji żywności, zmniejszeniu wpływu rolnictwa na ekosystem i poprawie warunków życia wielu ludzi, którzy regularnie uczestniczą w działalności rolniczej (nie zapominając o skażeniu żywności, na którą ci ludzie nie mają już wpływu).

Z drugiej strony, obecne praktyki ekologiczne nie zapewniają spełnienia standardów bezpieczeństwa żywności, trwałości i obfitości. Rolnictwo ekologiczne często nie uwzględnia faktu, że niebezpieczni producenci i/lub handlowcy działają i są odpowiedzialni za nadużycia.

“Spróbuj, jest organiczne!” -Klienci zatrzymają się przy naszym rodzinnym stoisku na targu rolnym, skosztują lokalnych produktów i będą się zastanawiać: “Co to jest ekologiczne?”.


Ogólnie rzecz biorąc, jeśli produkt występuje w naturze, można go również nazwać ekologicznym. Jeśli jakiś pierwiastek został chemicznie zmieniony w stosunku do tego, jak był obserwowany w naturze, prawdopodobnie zostałby zakazany w rolnictwie ekologicznym.

Rośliny uznaje się za ekologiczne, jeśli były uprawiane w miejscu, w którym w ciągu ostatnich 3 lat nie dodawano do gleby żadnych nieorganicznych związków. Każdego roku certyfikowane gospodarstwo ekologiczne jest kontrolowane przez stronę trzecią, która sprawdza teren, weryfikuje dokumenty, śledzi aktualne pozycje i inne dane, aby upewnić się, że gospodarstwo ekologiczne pracuje tylko z zatwierdzonymi produktami.

5 PRZYKŁADÓW

Modyfikacji gruntów i produktów ekologicznych

FERTILIZATORY:

Do form naturalnych należą warzywa, biosolidy z odpadów zielonych, przetworzone pióra kurze, naturalne ryby i algi, gips i siarka.

HERBICYDY:

Nie ma wielu dobrych herbicydów organicznych. Ręczne skubanie i ochrona zdrowej gleby to najskuteczniejsze metody. Można również stosować dowolne oleje roślinne, kwasy naturalne i palniki płomieniowe.

PESTYCYDY:

Wiele skutecznych mydeł, środków owadobójczych, ekstraktów roślinnych i bakterii jest używanych do kontrolowania owadów w sposób ekologiczny. Gryzonie, ssaki i ptaki są traktowane z ostrożnością i mogą być uratowane, jeśli pozwalają na to lokalne przepisy dotyczące ryb i dzikich zwierząt. Rzeczywistość jest taka, że owady często przeważają, a plony w małych gospodarstwach są marnowane.

FUNGICYDY:

Pył siarkowy i miedź to naturalne materiały, które są dopuszczalnymi związkami organicznymi.

MATERIAŁ GENETYCZNY:

Nasiona dziedziczne i hybrydowe są często dopuszczalne w procesach zrównoważonego rolnictwa. GMO nie są akceptowane ani zwalczane za pomocą nieorganicznych fungicydów lub pestycydów.


Do strony głównej